Forskare fick råd från finansiärer

[2017-11-29] Den 23 november höll Grants Office seminariet Finansiering från regionala/territoriala fonder tillsammans med SLU, Västerbottens läns landsting och VEUPO – Virtuella EU-projektkontoret. Ett stort antal deltagare fick träffa representanter för fem finansiärer och lära sig mer om hur man lyckas med sin ansökan.

Under förmiddagen fick de ca 40 deltagarna som tagit sig till Samverkanshuset i snöstormen information och goda råd av fem forskningsfinansiärer: Tillväxtverket, Botnia Atlantica, Länsstyrelsen Norrbotten, NPAP och Region Västerbotten. Efter gemensam lunch kunde deltagarna ställa frågor till alla finansiärer.

Från Tillväxtverket deltog Inga-Greta Ekblom och Linda Wiström, som tyckte att det var bra att få träffa forskarna från Umeå universitet, SLU och Västerbottens läns landsting för att underlätta framtida kontakter.

Tillväxtverkets representanter på seminariet.
Linda Wiström och Inga-Greta Ekblom från Tillväxtverket deltog vid seminariet.

- Det är viktigt att ha en bra dialog med universiteten för att kunna informera om vad regionala utvecklingsfonden i Övre Norrland kan bidra med inom det tematiska målet 1 ”Att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation”, säger Inga-Greta Ekblom.

Trots snöstormen hade de flesta av de anmälda deltagarna lyckats ta sig till Triple Helix i Samverkanshuset, och arrangörerna från Grants Office var nöjda.

- Det blev ett lyckat arrangemang för både deltagande finansiärer och för de forskare som kom och lyssnade på allt matnyttigt som talarna förmedlade. Nu ser vi på Grants Office fram emot att få höra om alla projekt som kommer att komma efter detta event, säger Sussi Mikaelsson.

Agneta Hånell Plamboeck och Sussi Mikaelsson från Grants Office.
Arrangörerna Agneta Hånell Plamboeck och Sussi Mikaelsson från Grants Office var nöjda med seminariet.

- Många forskare tycker att det är en djungel av olika finansiärer och därför är det bra med möten som det här, med nästan hela gruppen av finansiärer som inriktar sig mot regional och territoriell utveckling. Våra forskare har många funderingar på hur det fungerar projektmässigt och ekonomiskt, så jag hoppas vi kan ha detta evenemang återkommande, säger Agneta Hånell Plamboeck från Grants Office.

Besökare på seminariet.
Thomas Hellström och Suna Bensch från Institutionen för Datavetenskap träffade Irina Bergsten och Katarina Molin från Region Västerbotten.

Thomas Hellström, professor vid Institutionen för datavetenskap, var en av deltagarna.
- Jag har aldrig tidigare sökt finansiering av de finansiärer som deltog. Det var bra att få veta mer om skillnaderna mellan olika forskningsfinansiärer, så att jag vet vem man ska fokusera på, och även att få tillfälle att träffa de som handlägger ansökningarna.

Grants Office ger stöd för forskningsfinansiering till Umeå universitets forskare och förmedlar kontakter till industri, samhälle och andra universitet i hela världen. Grants Office är en del av Enheten för externa relationer vid Umeå universitet.

Redaktör: Jessica Larsson Svanlund

Adress till nyheten: