Till umu.se

Nyheter

Lyckad räkmacka när studenter möter it-företag

2017-03-29
En riktig räkmacka blev det när 240 it-studenter mötte 25 it-företag för att knyta kontakt och hitta framtida arbetsgivare.

AIMday Turism lockade rekordmånga

2017-03-23
En fråga, en timme, en expertgrupp är det effektiva och populära formatet för AIMday. Under AIMday Turism den 21 mars hade hela 60 deltagare samlats i Samverkanshuset för att utveckla besöksnäringen i regionen.

Sociologi i praktiken löser utmaningar

2017-03-23
Samverkanshusets foaje Triple Helix sjöd av engagemang när studenter från Sociologiprogrammet presenterade lösningar på samhällsutmaningar från uppdragsgivare.

Affarsliv24.se: TEDxUmeå har aldrig varit så viktigt som nu

2017-02-28
Den 3 maj arrangeras TEDxUmeå för fjärde gången. – Inget år har den här kanalen varit lika viktig som i år, när fakta, vetenskap och experter blir ifrågasatt från flera håll, säger Mikael Nygren som är ansvarig licenstagare för TEDxUmeå.

Umeå universitet medarrangör i mötesplatsen Social Innovation i Norr

2017-02-28
Umeå universitet är med och arrangerar konferensen Social Innovation i Norr den 3 maj i Piteå. Här finns chans att utbyta erfarenheter och lära mer om nytänkande verksamheter, metoder, tjänster m.m. som bidrar till ett socialt hållbart samhälle.

Räkmacka Deluxe bjuder in IT-branschen 22 mars

2017-02-28
Vårens första Räkmacka blir en Deluxe-variant där alla som läser IT-relaterade utbildningar på Umeå universitet är välkomna.

SvD: Universitetsrektorer anser att det är fel av regeringen att mäta samverkan

2017-02-15
Regeringen bör prioritera en helt annan väg för att stimulera lärosätenas samverkan med det omgivande samhället än att skapa nya mått. Det viktigaste regeringen kan göra är att undanröja hinder och stödja initiativ med bra kringresurser, snarare än att peka ut vad som är ”rätt” samverkan, skriver re...

Turismnäringen i fokus på mötesplats AIMday 21 mars

2017-01-31
Umeå universitet bjuder än en gång in till AIMday - en mötesplats där företag, organisationer och forskare att knyta kontakter och utbyta kunskap och erfarenheter. Den här gången är ämnet turism och genomförs samtidigt som den årligt återkommande konferensen Akademin möter turismnäringen.

Har du en idé som du vill sprida via TEDxUmeå 2017?

2017-01-31
Har du en spännande idé som du brinner för och skulle vilja framföra på TEDxUmeås scen den 3 maj 2017? Eller har du tips på någon annans idé som är värd att sprida? Arrangörsgruppen söker internationella, nationella och lokala föreläsare som verkar längst fram i utvecklingen inom sina respektive omr...

Företag fick svar direkt av Umeå universitets forskare

2016-11-24
AIMday är en mötesplats för företagsutveckling där företag och forskare samtalar kring en specifik frågeställning. Den 16 november låg fokus på social innovation — 9 företag och 20 forskare samtalade om utmaningar, framtid och lösningar.

Räkmacka för 80 nyfikna ingenjörsstudenter

2016-11-24
Den 9 november möttes 80 ingenjörsstudenter och 6 ingenjörer från Umeå och Örnsköldsvik på mötesplats Räkmacka för att lära känna varandra och se vilka möjligheter det finns till arbete i regionen efter examen.

Fokus på Impact

2016-11-15
Begreppet impact får allt större utrymme i forskningsdebatten, men vad betyder det egentligen? Har all forskning impact – och hur beskriver man den på bästa sätt i sin ansökan? Fredrik Snellman och Mattias Strandh gav besked.

Samarbete ska maximera skogens nytta

2016-11-09
Många vill använda skogen. Hur förenar man intressena på ett hållbart sätt? Historikern Anna Sténs berättade om sitt projekt i samarbete med Norra Skogsägarna vid lunchserien om nyttiggörande av forskning och vetenskap den 8 november.

Kompetensutveckling för motiverande undervisning

2016-11-08
Alla som undervisar vet hur svårt det kan vara att motivera studenterna och lösa problem som uppstår på lektioner. En kompetensutvecklande processutbildning för pedagoger ska inspirera till nya, kreativa lösningar.

Tvärvetenskaplig verkstad på Sliperiet genererade nya tankar

2016-10-24
En katastrofsituation, ett material och ett djur. Det var pusselbitarna i en ny pedagogisk modell med fokus på making som entusiastiska deltagare testade i en verkstad på Sliperiet den 19-20 oktober.

Ordförandeklubba till Umeå universitet

2016-10-13
Mats Falck, projektsamordnare vid enheten för externa relationer, Umeå universitet, har tagit över ordförandeklubban i branschföreningen SVEAT (Svensk Additiv tillverkning). Han anser att additiv tillverkning som bland annat innefattar 3D-printing är en teknik som redan bidrar till nästa industriell...

Företag kan få svar direkt av Umeå universitets forskare på mötesplats AIMday

2016-09-29
En ny metod för möten mellan företag och Umeå universitets forskare drar igång i höst. I november kan företag samtala direkt med forskare som har spetskompetens inom social innovation och digitalisering.

Nu kan företagen få svar direkt – av forskarna

2016-09-28
En ny metod för möten mellan företag och Umeå universitets forskare drar igång i höst. I november kan företag samtala direkt med forskare som har spetskompetens inom social innovation och digitalisering.

affarsliv24.se: Sigma, Co-op och samhällsengagemang

2016-09-13
Sigma verkar för samhällsengagemang i hela världen men även lokalt. I Umeå erbjuds studenter en unik möjlighet till en co-op plats som bygger på samarbete mellan utbildningen och näringslivet genom hela utbildningen.

Lyckad uppstart för co-op 2016

2016-09-09
Tio företag och omkring 60 ingenjörsstudenter samlades på Sliperiet den 7 september för att lära känna varandra och få veta mer om co-op, en utbildningsmodell som bygger på samarbete mellan utbildning och näringsliv.

Europeiska forskningsrådet finansierar hjärnforskning vid Umeå universitet

2016-09-02
Anna Rieckmann, forskare vid Umeå universitet, har beviljats ett ERC Starting Grant från Europeiska forskningsrådet (ERC). Anslaget på 1,5 miljoner euro gör att hon under fem år kan studera neurala mekanismer bakom kognitiva funktioner.

Kompetensutvecklande verkstäder inleder hösten

2016-05-31
Under tidig höst finns det möjlighet för lärare att delta i kompetensutvecklande verkstäder kring samverkan i utbildning, entreprenörskap och making.

Ökat intresse för uppdragsutbildning

2016-05-27
Sedan den nya handläggningsordningen för uppdragsutbildning vid Umeå universitet fastställdes i november 2015 har många bollar sats i rullning. Ett universitetsgemensamt nätverk för uppdragsutbildning ska starta upp till hösten för att samla de som arbetar med frågan.

Akademisk forskning och bolagsutveckling berikar varandra

2016-05-12
För unga läkemedelsbolag har Umeå Biotech Incubator helt rätt inriktning, enligt kemiprofessor Fredrik Almqvist, och det behöver inte vara så komplicerat att ta en affärsidé vidare när rätt hjälp ges. Det som behövs är en grundläggande förståelse för vad som kan publiceras och sägas innan en eventue...

Nya perspektiv i fokus på TEDxUmeå

2016-05-09
Onsdagen den 11 maj arrangeras TEDxUmeå för tredje gången, och Umeå universitet är en av arrangörerna. Temat för i år är att utmana normer och uppmuntra till nya sätt att tänka, och flera Umeåforskare medverkar och berättar om sina idéer.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Malin Vikström

Utskriftsversion