Till umu.se

Nyheter

Science shops – intressant modell för samhällsutveckling

2017-10-09
Ett tjugotal forskare mötte upp då Umeå universitet bjöd in till ett samtal om Science Shops, ett sätt att stärka samverkan mellan civilsamhällets organisationer och forskarvärlden. Bakom träffen stod Enheten för Externa relationer på Umeå universitet och Mötesplats Social Innovation tillsammans med...

Co-op – samverkan som ger resultat

2017-09-21
Stor uppslutning, god stämning och många nyfikna frågor från studenter och företag präglade höstens första träff för deltagarna i Co-op 2017, som koordineras av Enheten för externa relationer.

TEDxUmeå: Why it's important to continue aiming for a fact-based worldview

2017-07-11
Klara Johansson, forskare vid Epidemiologi och global hälsa, föreläser om vikten av en faktabaserad världsbild. På engelska, från TEXxUmeå 3 maj 2017.

TEDxUmeå: Why we lost the first round against climate change and how to fix it

2017-07-11
Se filmen från Mattias Goldmanns föreläsning om svårigheter att kommunicerar kring klimatförändringarna. På engelska, från TEDxUmeå, 3 maj 2017.

Studenter välkomna till konferens om socialt hållbar framtid 14-15 juni

2017-06-08
Studenter vid Umeå universitet och SLU är välkomna att delta i valda delar av konferens Mötesplats social hållbarhet på Väven den 14-15 juni. Konferensen är en mötesplats där du får mer kunskap och inspiration om social hållbarhet. Här träffar du förtroendevalda och tjänstemän verksamma inom social ...

Sociala innovationer – nytänkande som löser utmaningar

2017-05-23
Den 3 maj hölls konferensen Social Innovation i Norr i Piteå. Medarrangörer var bland andra Umeå universitet och Umeå kommun. Målet var att öka kunskapen kring sociala innovationer och att främja nya idéer och samarbeten.

Hur ens forskning kan göra skillnad

2017-05-12
Hur ska jag som doktorand förhålla mig till kraven och förväntningarna på min forsknings akademiska och samhälleliga impact? I en workshop den 31 maj vill Anna Sténs – historiker och innovationsambassadör vid humfak) och Bodil Formark – historiker och forskningssamordnare vid Enheten för externa r...

TEDx Umeå 2017 drar igång

2017-05-03
I dag, den 3 maj, arrangeras TEDx i Umeå för fjärde gången. Evenemanget är en plattform där inbjudna talare, däribland forskare från Umeå universitet, får en chans att berätta om sina idéer och tankar. Målet är att sprida idéer som i slutänden kan förändra världen.

Lyckad räkmacka när studenter möter it-företag

2017-03-29
En riktig räkmacka blev det när 240 it-studenter mötte 25 it-företag för att knyta kontakt och hitta framtida arbetsgivare.

AIMday Turism lockade rekordmånga

2017-03-23
En fråga, en timme, en expertgrupp är det effektiva och populära formatet för AIMday. Under AIMday Turism den 21 mars hade hela 60 deltagare samlats i Samverkanshuset för att utveckla besöksnäringen i regionen.

Sociologi i praktiken löser utmaningar

2017-03-23
Samverkanshusets foaje Triple Helix sjöd av engagemang när studenter från Sociologiprogrammet presenterade lösningar på samhällsutmaningar från uppdragsgivare.

Affarsliv24.se: TEDxUmeå har aldrig varit så viktigt som nu

2017-02-28
Den 3 maj arrangeras TEDxUmeå för fjärde gången. – Inget år har den här kanalen varit lika viktig som i år, när fakta, vetenskap och experter blir ifrågasatt från flera håll, säger Mikael Nygren som är ansvarig licenstagare för TEDxUmeå.

Umeå universitet medarrangör i mötesplatsen Social Innovation i Norr

2017-02-28
Umeå universitet är med och arrangerar konferensen Social Innovation i Norr den 3 maj i Piteå. Här finns chans att utbyta erfarenheter och lära mer om nytänkande verksamheter, metoder, tjänster m.m. som bidrar till ett socialt hållbart samhälle.

Räkmacka Deluxe bjuder in IT-branschen 22 mars

2017-02-28
Vårens första Räkmacka blir en Deluxe-variant där alla som läser IT-relaterade utbildningar på Umeå universitet är välkomna.

SvD: Universitetsrektorer anser att det är fel av regeringen att mäta samverkan

2017-02-15
Regeringen bör prioritera en helt annan väg för att stimulera lärosätenas samverkan med det omgivande samhället än att skapa nya mått. Det viktigaste regeringen kan göra är att undanröja hinder och stödja initiativ med bra kringresurser, snarare än att peka ut vad som är ”rätt” samverkan, skriver re...

Turismnäringen i fokus på mötesplats AIMday 21 mars

2017-01-31
Umeå universitet bjuder än en gång in till AIMday - en mötesplats där företag, organisationer och forskare att knyta kontakter och utbyta kunskap och erfarenheter. Den här gången är ämnet turism och genomförs samtidigt som den årligt återkommande konferensen Akademin möter turismnäringen.

Har du en idé som du vill sprida via TEDxUmeå 2017?

2017-01-31
Har du en spännande idé som du brinner för och skulle vilja framföra på TEDxUmeås scen den 3 maj 2017? Eller har du tips på någon annans idé som är värd att sprida? Arrangörsgruppen söker internationella, nationella och lokala föreläsare som verkar längst fram i utvecklingen inom sina respektive omr...

Företag fick svar direkt av Umeå universitets forskare

2016-11-24
AIMday är en mötesplats för företagsutveckling där företag och forskare samtalar kring en specifik frågeställning. Den 16 november låg fokus på social innovation — 9 företag och 20 forskare samtalade om utmaningar, framtid och lösningar.

Räkmacka för 80 nyfikna ingenjörsstudenter

2016-11-24
Den 9 november möttes 80 ingenjörsstudenter och 6 ingenjörer från Umeå och Örnsköldsvik på mötesplats Räkmacka för att lära känna varandra och se vilka möjligheter det finns till arbete i regionen efter examen.

Fokus på Impact

2016-11-15
Begreppet impact får allt större utrymme i forskningsdebatten, men vad betyder det egentligen? Har all forskning impact – och hur beskriver man den på bästa sätt i sin ansökan? Fredrik Snellman och Mattias Strandh gav besked.

Samarbete ska maximera skogens nytta

2016-11-09
Många vill använda skogen. Hur förenar man intressena på ett hållbart sätt? Historikern Anna Sténs berättade om sitt projekt i samarbete med Norra Skogsägarna vid lunchserien om nyttiggörande av forskning och vetenskap den 8 november.

Kompetensutveckling för motiverande undervisning

2016-11-08
Alla som undervisar vet hur svårt det kan vara att motivera studenterna och lösa problem som uppstår på lektioner. En kompetensutvecklande processutbildning för pedagoger ska inspirera till nya, kreativa lösningar.

Tvärvetenskaplig verkstad på Sliperiet genererade nya tankar

2016-10-24
En katastrofsituation, ett material och ett djur. Det var pusselbitarna i en ny pedagogisk modell med fokus på making som entusiastiska deltagare testade i en verkstad på Sliperiet den 19-20 oktober.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Malin Vikström

Utskriftsversion